©Fundació Mas Miró, 2020.

Miró i Mont-roig

"Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig."

L'obra i l'univers mironians es van gestar a Mont-roig, en el marc estricte de Mas Miró i de les terres que l'envolten. És allà on el 1911, després d’una depressió, Miró va decidir dedicar-se plenament a la pintura. La terra i el treball dels pagesos, la natura i el paisatge seran elements presents en tota la seva primera producció pictòrica. 

Joan Miró i Mont-roig del Camp

Miró passarà gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 a la masia que els seus pares van comprar el 1911. L'arrelament al paisatge de Mont-roig, primer, i posteriorment al de Mallorca, on s'acaba establint definitivament als anys cinquanta, serà determinant en la seva obra i en el seu llenguatge. Barcelona, Mont-roig, Mallorca, però també París (anys vint), Nova York (anys quaranta) i el Japó (anys seixanta), formaran els seus paisatges emocionals, malgrat que Mont-roig serà sempre el contrapunt, el xoc original al qual sempre torna i, per tant, el seu paisatge emocional més important.

©Hereus de Joaquim Gomis. Fundació Joan Miró, Barcelona.

Ruta "El paisatge emocional de Miró": Mont-roig - Mas Miró

Mont-roig del Camp té diversos escenaris que han servit de model per a les obres de Joan Miró: La masia, Mont-roig, el pont, Platja de Mont-roig o Poble i església de Mont-roig són només algunes de les obres pintades aquí que tenen el paisatge del municipi com a font d’inspiració. 

Avui, aquests espais es poden visitar en una ruta anomenada “El paisatge emocional de Miró”, que recorre els diferents indrets, degudament senyalitzats i identificats, on el visitant pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d'art mundialment reconegudes. El Mas Miró complementa aquesta visita com un dels escenaris cabdals, que, a més d'estar representat a l'obra La masia, té el privilegi d'haver estat casa i taller de l'artista. 

Mont-roig com a model

Mont-roig i els seus paisatges es van convertir en punt d'atracció, model i inspiració de bona part de la primera producció pictòrica de Joan Miró.

El bell paratge de la Roca va donar lloc a un quadre de clara influència cézanniana: Mont-roig, Sant Ramon (1916). Deia Miró que el secret de la seva obra era l'equilibri. La posició de l'ermita de Sant Ramon, les formes cúbiques del penyal roig i tot el conjunt, desafiant les lleis de l'equilibri, van captar l'atenció del jove Miró.

D'influència impressionista, a Platja de Mont-roig (1916) Miró hi representa la platja on tantes vegades, baixant des del Mas Miró pel barranc de la Pixerota, anava a nedar. En aquesta platja, sempre amb la seva genial mirada, Miró recull pedres, troncs i arrels que després transformarà en escultures. D'aquesta mateixa època és Mont-roig, el poble (1916), una vista de la vila des de les Creus, on es contempla una majestuosa església nova.

En la seva primera època, Miró troba la inspiració i gran varietat de temes per als seus quadres en els paisatges i els elements sempre de l'entorn més pròxim a la masia: arbres, ponts, rieres, etc. En són dos bons exemples Mont-roig, el riu (1917) i Mont-roig, el pont (1917).

Després de la seva primera exposició individual l'any 1918, vista per primera vegada la seva producció en conjunt Miró es replanteja la seva obra. Comença a pintar de manera minuciosa, dibuixant cada detall, com si de cal·ligrafia es tractés. Fruit d'aquesta etapa detallista són quadres com La casa de la palmera (1918), Hort amb ase (1918) i Les roderes (1918), tres perspectives diferents d'una mateixa casa veïna a Mas Miró. 

Poble i església de Mont-roig (1919) és una nova visió del poble, aquesta vegada des del primer pont. En aquest quadre Miró fa una síntesi del que fins ara havia estat la seva obra i un avançament de la nova etapa que vindrà. Aquesta etapa figurativa la clourà amb La masia (1921-1922) agafant com a model la façana del Mas Miró. 

Mont-roig del Camp en l'actualitat

Actualment, Mont-roig del Camp combina el valor de la tradició amb l'atractiu del turisme de sol i platja. Podeu saber-ne més consultant els enllaços següents:

Ajuntament de Mont-roig del Camp
https://mont-roig.cat/

Mont-roig Miami Turisme
http://www.mont-roigmiami.cat/