©Fundació Mas Miró, 2020

La Fundació

"[…] l'important no és acabar una obra, sinó deixar entreveure que un dia serà possible començar alguna cosa."

Anotacions de Joan Miró, quadern FJM [1941]

Creada l'any 2013, la Fundació Mas Miró és una entitat privada sense ànim de lucre que neix amb la vocació de posar en valor el Mas Miró i retre homenatge a la figura de Joan Miró, tornant a fer d'aquesta masia un espai d'inspiració, coneixement i reflexió.

Amb la Fundació Mas Miró es completa el triangle essencial sobre l'artista, començat amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Miró Mallorca.

La missió

La Fundació Mas Miró té com a objectiu la divulgació del vincle entre la vida i l'obra de Joan Miró a través del context que va marcar la seva trajectòria: el Mas Miró i el paisatge que l'acull, a Mont-roig del Camp. Mas Miró vol ser un centre de referència de l'art mironià i de difusió de la cultura i l'art del territori de Mont-roig.

©Fundació Mas Miró, 2020

La visió

El mateix Joan Miró va declarar una vegada: "Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig"

Mont-roig, com a font d'inspiració, i Mas Miró, com a espai íntim, són llocs on descobrir el vessant més íntim de l'artista. Conèixer i entendre aquest context tan influent en la vida de l'artista permetrà reinterpretar-ne l'obra.

 

©Fundació Mas Miró, 2020

Els valors

Tot adoptant les inquietuds i sensibilitats contrastades de Joan Miró, la Fundació Mas Miró es guia pels principis següents:

Sostenibilitat: 

"Ens hem d'enganxar a la terra, s'ha d’escoltar el crit de la terra."

Declaracions a Camilo José Cela, 1957

El profund respecte per la terra i la natura era un tret distintiu de l'artista i un aspecte molt influent en la seva obra. Actualment, qualsevol decisió que es pren des de la Fundació té sempre en compte la repercussió sobre el medi natural. 

Proximitat: 

"Soc més feliç anant amb suèter i bevent en porró entre els pagesos de Mont-roig que no pas a París entre duquesses en grans palaus i amb esmòquing."

Declaracions de Joan Miró a Francesc Trabal, 1928

Són moltes les referències de Miró a la importància que donava al vincle amb la terra i amb les seves arrels. A la Fundació concebem la nostra activitat prenent Mont-roig com a epicentre, conscients que el territori defineix l'essència del projecte i que és clau per al seu desenvolupament. 

Rigor:

Considerem que els arguments justifiquen el valor de les afirmacions. Com en qualsevol investigació, hi ha lloc per a l'especulació, la imaginació i les hipòtesis, però sabem que l'argumentació fidedigna i documentada és clau en un projecte com aquest, que es fonamenta en una realitat contrastada i tangible.

Accessibilitat:

Joan Miró sempre va concebre el Mas Miró com un espai d'acollida d'amics, veïns i familiars, des d'il·lustres artistes que buscaven compartir un entorn tranquil i inspirador fins a pagesos veïns que es reunien a la capella del mas per practicar la seva fe. 

Avui, Mas Miró vol obrir les portes als visitants per compartir un espai que dona sentit a tota una obra. Així doncs, l'activitat de la Fundació Mas Miró pretén fer accessible el seu contingut a un públic al més ampli possible: infants, adults, veïns, forasters, experts, etc., intentant sempre conciliar el contingut que s'ofereix amb les expectatives i inquietuds de cada tipus de públic.

El Patronat

"Necessito un punt de partida, encara que només sigui un gra de pols o un raig que brilla." Declaracions de Joan Miró a Yvon Taillandier, 1959.

El Patronat és l'òrgan de govern i d'administració de la Fundació; la representa i la gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels seus fins fundacionals.

El Patronat està constituït pels hereus de Joan Miró, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró (Barcelona), Miró Mallorca Fundació (Palma) i la Secretaría de Estado de Turismo, així com per representants del territori:

President
Sr. Fran Morancho López

Tresorer
Sr. Matias Vives i March

Vocals
Sr. Joan Punyet Miró
Sra. Lola Fernández Jiménez
Sr. Jaume Freixa i Janariz
Sra. Rosa Maria Malet Ybern
Sr. Miquel Anguera i Bru
Sr. Francisco Copado Carralero
Sr. Fernando Valdés Verelst

Secretari
Sr. Josep Maria Coronas Guinart

©Fundació Mas Miró, 2020

Llei de transparència